Նորություններ

Նոր բաղադրատոմս․ պատերազմից հետո հայտնի գաթան

Սեդա Առաքելյան

Գաթայի բաղադրատոմսը և հետպատերազմյան պատմությունը։ Հայկ Նավասարդյանի հեղինակած «Երկրորդ հասցե» ֆիլմի հիման վրա:

Արմինեն խոհանոցի սեղանին հերթով շարում է բաղադրիչները՝ ալյուր, կաթ, շաքար, մարգարինի տուփ, երեք ձու, մի պտղունց վանիլին, մի քիչ աղ․․․ Ասում է՝ այսօր պատրաստելու է գաթա, բայց ոչ սովորական։

Հենց այդ պահին վարձով տան բոլոր սենյակներից ամենահարմար խաղալու վայրը դառնում է նեղ խոհանոցը, Արմինեի երեք երեխաները հավաքվում են մոր շուրջն ու աչք չեն կտրում սեղանից։

Լեռնային Ղարաբաղի Հադրութի շրջանում անգամ, որտեղից տեղափոխվել է Արմինեի ընտանիքը, նման գաթա հաճախ չէր, որ կարելի էր հանդիպել։ Երևանում այն շատերն են հավանում, բայց քչերը գիտեն, թե ինչպես է այն պատրաստվում։

Նա մաղում է ալյուրն ու ասում, որ գաթան անուն չունի։ «Շատ հաճախ Արցախում էլ էին զարմանում, թե ինչ բաղադրատոմսով եմ սարքում և ինչ համեղ է ստացվում». ավելացնում է Արմինեն։

Սառան, որ տան մեծ երեխան է՝ հաշվի առնելով խոհանոցում ինչ-որ բան պատրաստելու գործընթացը, կապել է մազերը։ Նրա հասակը սեղանից մի քիչ է բարձր, սակայն դա չի խանգարում օգնել մայրիկին։ Նա նրբանկատորեն բարձրացնում է ձեռքերը, որ չթաթախվի սեղանի ալյուրի մեջ։ Իրենից տարիքով փոքր քույրն ու եղբայրը՝ խոհանոցում չգտնելով իրենց հարմար տեղ, հետ են վազում հյուրասենյակ։

Մինչ այդ Արմինեն մեկ այլ տարայի մեջ լցնում է կես լիտր կաթ, 1,5 բաժակ շաքարավազ, խառնում ու հիշում պատերազմը։

«Ինքնաթիռի ձայն լսեցինք, մտածեցի՝ երեխային գրկեմ, պատուհանից ցույց տամ [ինչպես է թռչում], ու մեկ էլ էդ պահին պայթեց մեր տան դիմացի անտառում։ Ոտաբոբիկ ու կիսատ հագնված դուրս եկանք տնից ու վազեցինք Ալիկի (ամուսնու) տատիկի տուն»։

Շարունակությունն այստեղ։



Բաժանորդագրվել կայքի նորություններին

Share via
Send this to a friend